- Na czym polega trawienie?
- Zaburzenia trawienia i niestrawność – objawy
- Jak poprawić trawienie?
- Wspomaganie trawienia – suplement na trawienie
- Poprawa trawienia – czego unikać?
Problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego raczej nie przemijają bez echa. Gdy się pojawią, mogą towarzyszyć im różne przykre dolegliwości takie jak niestrawność czy wzdęcia. Niekiedy przyczyna ich wystąpienia może być poważniejsza, niż nam się wydaje, i konieczna jest wizyta u lekarza. W wielu przypadkach pomóc powinno usprawnienie procesów trawienia. Jak poprawić trawienie i pozbyć się wzdęć oraz niestrawności? Podpowiadamy, co warto brać na lepsze trawienie.
Na czym polega trawienie?
Spożywany przez człowieka pokarm zwykle występuje w postaci, która nie pozwala na bezpośrednie wykorzystanie go przez organizm. Dlatego jest poddawany zespołowi procesów w przewodzie pokarmowym, nazywanych w skrócie trawieniem1.
Trawienie składa się z dwóch rodzajów procesów: mechanicznych i chemicznych. Do pierwszej grupy należą procesy takie jak żucie, połykanie, ruchy robaczkowe przełyku, ruchy żołądka i jelit oraz oddawanie stolca. Z kolei chemiczne trawienie polega na przekształcaniu dużych cząsteczek złożonych z substancji organicznych w związki prostsze, tak aby mogły przenikać przez błony komórkowe. Przetworzone proste związki organizm może wykorzystać do budowy własnych tkanek oraz do podtrzymania procesów życiowych związanych z wydatkowaniem energii1.
Trawienie odbywa się w układzie pokarmowym. W wyniku przemian węglowodany zostają rozłożone na cukry proste, białka na aminokwasy, a tłuszcze na kwasy tłuszczowe i glicerol. Procesy są katalizowane przez enzymy1. Prawidłowo przebiegający proces trawienia nie powoduje żadnych przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zaburzenia trawienia i niestrawność – objawy
Niekiedy z różnych powodów pojawiają się liczne objawy powodujące dyskomfort związany z przyjmowaniem pokarmów i trawieniem. Zespół takich objawów nazywamy dyspepsją. W dosłownym znaczeniu słowo dyspepsja oznacza złe trawienie. Stosuje się podział na dyspepsję organiczną, czyli wtórną do innej choroby, oraz czynnościową2.
Jak rozpoznać problemy z trawieniem? Charakterystyczne objawy niestrawności to2:
- ból w górnej części brzucha – potrafi być bardzo dotkliwy, przypomina pieczenie i nierzadko powoduje uczucie gorąca,
- uczucie pełności po jedzeniu – nieprzyjemne uczucie zalegania pokarmu w żołądku,
- wczesne uczucie sytości – uczucie przepełnienia żołądka, które pojawia się niedługo po rozpoczęciu jedzenia i nie jest adekwatne do ilości spożytego pokarmu, w dodatku nie pozwala dokończyć posiłku,
- nudności,
- wymioty.
Problemem są także wzdęcia. Większość osób opisuje je jako powiększenie obwodu brzucha czy uczucie ciężkości w dolnej części brzucha3. Jest to problem trudny do zdefiniowania. Polega na zaburzeniu czucia trzewnego i motoryki jelit, co jest charakterystyczne dla obrazu zespołu zaburzeń czynnościowych3.
Jak poprawić trawienie?
Przykre objawy ze strony układu pokarmowego związane z nieprawidłowym trawieniem mogą wynikać z naszego stylu życia. Dlatego, chcąc pozbyć się niestrawności, zgagi czy wzdęć, należy w pierwszej kolejności zadbać o swoją dietę. Powinno się unikać smażonych i wysokotłuszczowych potraw. W diecie nie powinno zabraknąć błonnika, który pomaga organizmowi pozbyć się produktów przemiany materii, ale trzeba pamiętać, że duże ilości błonnika mogą powodować wzdęcia. Posiłki nie powinny być zbyt obfite, w dodatku najlepiej spożywać je o mniej więcej tych samych porach5.
Niezwykle ważne jest także odpowiednie nawodnienie. Nie można zapomnieć o aktywności fizycznej, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, a co za tym idzie, zmniejsza problemy z trawieniem5. Niekiedy wystarczy zwykły spacer, aby poczuć się lepiej.
Przy problemach z trawieniem często polecane są także probiotyki i prebiotyki. Probiotyki to żywe mikroorganizmy wykazujące dobroczynny wpływ na człowieka poprzez utrzymywanie równowagi mikrobiologicznej. Prebiotyki to z kolei selektywnie fermentowane, niestrawione składniki żywności, które stymulują selektywnie do wzrostu określone szczepy bakterii. Zadaniem bakterii probiotycznych jest modulacja odpowiedzi immunologicznej, stabilizacja funkcji bariery jelitowej oraz hamowanie wzrostu flory patogennej4.
Wspomaganie trawienia – suplement na trawienie
Co wspomaga trawienie? W przypadku problemów z trawieniem można także sięgnąć po kapsułki na trawienie Ulgix Trawienie Plus. Produkt zawiera odpowiednio dobrane wyciągi roślinne z karczocha, cytryńca chińskiego, mięty oraz kopru, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz procesy trawienne i pomaga w zmniejszeniu uczucia pełności. Ulgix Trawienie Plus dodatkowo wspomaga utrzymanie we krwi prawidłowego poziomu lipidów, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała. Odpowiednia dawka produktu do spożycia to 1–2 kapsułki dziennie, po posiłku4.
Ulgix Trawienie Plus jest suplementem diety. Preparat nie może być więc stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Poprawa trawienia – czego unikać?
Warto wiedzieć nie tylko jak poprawić trawienie, ale także czego unikać, aby ograniczyć ryzyko powstawania wzdęć, niestrawności i innych przykrych dolegliwości. Przede wszystkim należy unikać produktów gazotwórczych takich jak ciemne pieczywo, warzywa kapustne, cebula, rośliny strączkowe, otręby, a także niektóre owoce5. Nie powinno się spożywać pokarmów i napojów, które wywołują lub nasilają przykre objawy. Mowa tutaj m.in. o potrawach smażonych, tłustych i ostro przyprawionych.
Ponadto warto zmodyfikować swój styl życia i wyeliminować złe nawyki. Posiłki nie powinny być zbyt obfite i nie należy spożywać ich w pośpiechu. Należy zaprzestać palenia tytoniu, ponieważ może nasilać to przykre objawy ze strony układu pokarmowego2.
Problemów z trawieniem nie powinno się lekceważyć. Jeśli zastosowanie wyżej wymienionych sposób na wspomaganie trawienia i zmiana stylu życia nie pomoże, należy udać się do lekarza i wykonać badania. Zdiagnozowane choroby układu pokarmowego mogą wymagać specjalistycznego leczenia.
Korzystanie z serwisu nie zastępuje diagnozy lekarza czy konsultacji farmaceuty, zaleceń lekarza, czy farmaceuty co do przyjmowania leków, a także treści ulotki i Charakterystyki Produktu Leczniczego. Dołożyliśmy wszelkich starań, aby opublikowane opracowania były najwyższej jakości i odpowiadały potrzebom czytelników, a również były zgodne z obowiązującymi przepisami i wytycznymi. Nie ponosimy odpowiedzialności za własne decyzje użytkowników, mogące mieć wpływ na ich zdrowie, prowadzoną działalność gospodarczą lub zawodową.
Przypisy:
1. Nie tylko dieta. Jak zadbać o zdrowie jelit, https://gastroenterologia-praktyczna.pl/a5073/Nie-tylko-dieta—Jak-zadbac-o-zdrowie-jelit.html/m332, data dostępu 14.07.2021
2. Paula Nagel, Dieta Lekkostrawna, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/dieta-lekkostrawna-3/, data dostępu 13.07.2021.
3. Stres a choroby układu pokarmowego, https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/lista/68171,stres-a-choroby-przewodu-pokarmowego, data dostępu 14.07.2021
4. Wpływ spożywania rozcieńczonego octu jabłkowego na organizm, „mp.pl”, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/77596,wplyw-spozywania-rozcienczonego-octu-jablkowego-na-organizm
5. Ulotka dołączona do opakowania Ulgix Trawienie Plus.
Ulgix Trawienie Plus, kapsułki miękkie. Skład: 1 kapsułka miękka zawiera 120 mg wyciągu z owoców kopru włoskiego, 75 mg wyciągu z karczocha, 40 mg wyciągu z owoców cytryńca chińskiego, 15 mg wyciągu z mięty pieprzowej. Zastosowanie: Ze względu na zawarte składniki produkt polecany jest jako uzupełnienie diety szczególnie dla osób spożywających ciężkostrawne, tłuste i obfite posiłki, spożywających posiłki w pośpiechu i nieregularnie, odczuwających dyskomfort i uczucie pełności po posiłku, kontrolujących masę ciała. Przeciwwskazania: Niedrożność dróg żółciowych. Nadwrażliwość na jakikolwiek składnik preparatu. Producent: PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCJI FARMACEUTYCZNEJ HASCO-LEK S.A. 51-131 Wrocław, ul. Żmigrodzka 242 E.
Suplement diety. Preparat nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.